'22 yılda 22 milyar avro para devletin kasasına girecek'

Eski Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Elvan: Havaalanını yapacak konsorsiyum buna ilaveten yılda devletin kasasına 1 milyar avro para koyacak. 22 yılda 22 milyar avro para devletin kasasına girecek. Burada devletimiz, milletimiz kazanıyor" ifadelerinde bulundu.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 11 Mayıs 2015 20:46, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
'22 yılda 22 milyar avro para devletin kasasına girecek'

Eski Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, "Türkiye'nin büyümesi ve güçlenmesi istenmiyor. Cumhurbaşkanlığı seçimindeki o koalisyon anlayışı da zannetmeyin ki yerli bir projedir. O da yabancı bir projedir "dedi.

Seçim çalışmaları kapsamında Alanya ilçesindeki işadamlarıyla bir otelde bir araya gelen Elvan, burada yaptığı konuşmada, son 12 yılda ekonomide yaşanan gelişmeleri değerlendirdi.

Zamanında çok sıkıntılar çektiklerini ifade eden Elvan, "Önümüze çıkan her bir engeli teker teker geçtik. Düşünün, enflasyon canavarı vardı. Tam 40 yıl bu ülkeye gelen hükümetler gayret ettiler, çabaladılar ama başaramadılar. Türkiye'de sosyal güvenlik sistemi çökmüştü. Artık sistemin ayakta kalacak hali kalmamıştı. Öyle bir zamanda Türkiye istikrar adasına dönüştü. Türkiye'de oluşan istikrar devasa yatırımlara dönüştü" dedi.

2002'den bu yana kamu yatırımlarındaki artışın 4-5 kat olduğunu dile getiren Elvan, Türkiye'nin bugünlere çok kolay gelmediğinin altını çizdi. Elvan, 2002 öncesinde, koalisyon döneminin olduğu yılların Türkiye için tam manasıyla karanlık yıllar olduğunu aktararak, şöyle devam etti:

"1994, 1999 ve 2001 yılında dünyanın hiçbir ülkesinde kriz yokken Türkiye krizlerle karşı karşıya geldi. 1965'ten 2002 yılına kadar bir hükümetin ömrü 1 yıl 4 aydır. Öyle hükümetler geldi ki biri 8 ay kaldı, ayrıldı. Bir başkası geldi 10 ay kaldı, ayrıldı. En son DSP, MHP, ANAP koalisyonu vardı. 3.5 yıllık bir süre dolmadan da seçime gidildi. O dönemlere baktığınızda da dünyada kriz yoktu ama biz kriz yaşadık. Bankalar battı, milyarlarca dolar gitti. Artık öyle bir hale geldik ki devlet memurlarının maaşından paralar kesiyordu. Bu paralar nemalanacak ve daha sonra sizlere ödenecek deniliyordu. Devlet, memurunun işçinin maaşını ödeyemeyecek duruma gelindi. O günleri hiç unutmuyoruz. Yıllık enflasyonun yüzde 150'leri geçtiğini, günlük faizin 7 binlere, 8 binlere çıktığı günleri yaşadık."

İktidara geldiklerinde gayri safi yurt içi hasılanın yüzde 74'ünün borç olduğunu kaydeden Elvan, cepteki 100 liranın 74 lirasının borç olduğunu belirtti. Elvan, o yıllarda kendilerine "Siz de gitmeye mahkumsunuz" dendiğini ifade ederek, "Ama biz vatandaşlarımıza anlattık, sabırlı olacaksınız dedik. Mali disiplini, ekonomideki disiplini sağladık ve büyümeye başladık" diye konuştu.

- "22 yılda 22 milyar avro para devletin kasasına girecek"

Dünyanın en büyük projelerini devreye sokmaya çalıştıklarını anlatan Elvan, eski günlere dönmek istemediklerini vurguladı. Bugün sadece İstanbul-İzmir otoyolunun maliyetinin 9 milyar dolar olduğunu dile getiren Elvan, bu projeyi devletin kasasından 1 kuruş çıkarmadan, özel kesime yap-işlet modeliyle yaptırdıklarını söyledi.

Elvan, İstanbul'da yapımı devam eden 3. havaalanının 150 milyon yolcu kapasiteli olduğunu vurgulayarak, "Bunu yaparken de devletin kasasından bir kuruş çıkmıyor. Havaalanını yapacak konsorsiyum buna ilaveten yılda devletin kasasına 1 milyar avro para koyacak. 22 yılda 22 milyar avro para devletin kasasına girecek. Burada devletimiz, milletimiz kazanıyor" ifadelerinde bulundu.

Türkiye'nin gelişmesini istemeyen ülkelerin olduğunu vurgulayan Elvan, İstanbul'da yapılacak üçüncü havaalanının ihale sürecinde Avrupa'daki büyük gazetelerin aleyhte yazılar yazıldığını hatırlattı. Elvan, bunun neden yapıldığını iyi düşünmek gerektiğini kaydederek, "Türkiye'nin büyümesi ve güçlenmesi istenmiyor. Cumhurbaşkanlığı seçimindeki o koalisyon anlayışı da zannetmeyin ki yerli bir projedir. O da yabancı bir projedir. İlerde inşallah bunu tarih yazacaktır" diye konuştu.

Elvan, konuşmasının ardından Antalya milletvekili adayı Sena Nur Çelik ve partililerle esnaf ziyaretlerinde bulundu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber